Megérkezett a Betlehemi Láng Debrecenbe

Megérkezett a Betlehemi Láng Debrecenbe – képekkel

Helyi hírek

A Betlehemi Láng Európába szállításának kezdeményezése 1986-ban Ausztriából indult el. Azóta az osztrák Cserkészszövetség (PPÖ) minden évben repülőgéppel hozza el Bécsbe a betlehemi bazilika örökmécseséről meggyújtott lángot. A környező országok cserkészei egy ökumenikus istentiszteletet követően viszik tovább Isten ajándékát. A békelángot a magyar Cserkészszövetség szállította Bécsből Dunavarsányba – jelentette be Kocsis Zsófia, cserkész segédtiszt. Debrecen főterére pedig a 43. Főnix Cserkészszövetség egy speciális mécsesben hozta el a szent lángot – hangzott el az „Add tovább” háznál megrendezett sajtóeseményen.

Ez követően Szegedi Kálmán a debreceni Jézus Szíve Plébánia plébánosa a láng történetét ismertette. Emlékeztetett arra, hogy Isten egykor emberré lett, és ma is közel van hozzánk, és szeret minket. Ugyanakkor a láng a béke hírnöke is, hiszen Betlehemben Jézus születésekor az angyalok énekükben békességet kívántak minden embernek. A láng tehát Isten szeretetének és békéjének üzenetét hordozza. Ennek kapcsán a Kolping Család Egyesület egyházi vezetője reményét fejezte ki, hogy az ostromlott szír nagyvárosban, Aleppóban sikerül megakadályozni a humanitárius katasztrófát és a várva várt béke is megérkezik. Bízik abban, hogy minél több család otthonába eljut a karácsonyi béke és szeretet üzenete.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője arról az üzenetről és közös felelősségről beszélt, amit a Betlehemi Láng őrzése és továbbadása jelent Debrecennek. Hatodik éve, hogy Advent negyedik vasárnapján Debrecen ezzel is megajándékozza a város lakóit. Idén is így lesz, ezért minden érdeklődőt december 18-án délutánra a Kossuth térre hívnak. Az ünnepség a Városháza előtt kezdődik délután 5 órakor, a menetben a betlehemi történet minden résztvevője szerepel. 17.30-tól a Kossuth téren ünnepi térjátékkal folytatódik, közreműködik Veres Hunor és a Kispendely énekegyüttes és a Debreceni Népi Együttes. Ezután Széles Diána alpolgármester ünnepi gondolatai hangoznak el, majd meggyújtják az adventi koszorún a negyedik gyertyát. 18.00-kor „Adventi találkozások a Nagytemplomban” címmel ünnepi alkalom veszi kezdetét, ahol a Görögkatolikus Papnevelő Intézet Szent Domján Kórusa, a Hírnök zenekar és Dánielfy Gergő, az X-Faktor döntőjében is szereplő debreceni gimnazista ad elő. Elhangoznak Felföldi László római katolikus püspöki helynök, Kapin István görögkatolikus parókus és Vad Zsigmond református esperes adventi gondolatai is. A betlehemi lángból pedig idén is mindenki vihet az otthonába.

A kulturális szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a faluhelyen szokásos kántálást immár harmadik éve Debrecenben is megrendezik. Idén Marczi Ernő, a Kántus szervező karnagya várja a csatlakozni vágyókat december 23-án, pénteken 17 órakor a Város Karácsonyfájához, ahonnan elindulva a Piac utca több pontján terveznek énekes-kántáló megállást.

Karácsonyig bezárólag rendkívül színes és ingyenes ünnepi programsorozat hívogatja a nagyközönséget. A Debreceni Karitatív Testület ajándékaként december 16-án 17 órától a Kossuth téri Adventi színpadon az AHA Hajléktalan Színház karácsonyi műsorában, Lehner Zalán énekében és a Neonhal-koncertjében gyönyörködhetnek a résztvevők. Szombaton 16 órától ugyanitt pedig adventi ráhangolódás kezdődik Petruskával. Petruska András dalszerző-énekes a magyar folklórmotívumokat az angolszász rock, valamint a tánczene elemeivel ötvözi. Szuggesztív, közvetlen, humoros előadásmódjával, virtuóz gitárjátékával Petruska meghatározó szerepelője a hazai fiatal zenészgenerációnak. A debreceni közönséget a jól ismert saját dalok mellett ezúttal karácsonyi feldolgozásokkal is meglepi.