Szerencsejátékon meggazdagodott személynek adta ki magát és pénzt csalt ki ismerősétől

Helyi hírek

A Pécsen élő vádlott 2018 júniusában egy internetes közösségi csoportban felvette a kapcsolatot egy debreceni lakberendezővel. A férfi valótlanul azt állította, hogy a Balatonnál akar ingatlant vásárolni, ezért a megfelelő telek és építész kiválasztásához kérte segítségét. A férfi elmondta a sértettnek, hogy tíz évvel korábban közel 500 millió forintot nyert szerencsejátékon, a pénzt pedig egy befektetéskezelőre bízta, aki hamarosan kifizeti részére a 2,6 milliárd forintra növekedett pénzösszeget.

Ezt követően a vádlott és a sértett között a gyakori szakmai beszélgetések során baráti kapcsolat alakult ki. A férfi ekkor azt állította nőnek, hogy a pénzhez jutása érdekében ügyvédi letétbe kellett helyeznie az összes készpénzét és az autóját, de közben szüksége van pénzre. A vádlott kérésére a nő 2018 júliusában három alkalommal összesen 230.000 forintot utalt át az általa megjelölt bankszámlára.

A vádlott megállapodott a sértettel a kölcsön visszafizetéséről, közben mindvégig fenntartotta a látszatot, hogy a befektetéskezelő hamarosan kifizeti a pénzét.

A vádlott azonban soha nem nyert szerencsejátékon, és befektetett pénze sem volt. Szándéka mindvégig arra irányult, hogy magát vagyonnal rendelkező és ingatlant vásárolni szándékozó személyként feltüntetve a sértett bizalmába férkőzzön és tőle pénzt szerezzen. A kölcsön visszafizetése sem szándékában, sem módjában nem állt. A sértettnek 230.000 forint kárt okozott, ami nem térült meg.

Miután a vádlott a sértettet többször hitegette, a nő jogi képviselője útján felszólította a vádlottat a kölcsön visszafizetésére. Ezután a férfi rendszeresen fenyegető telefonüzeneteket küldött a sértettnek, majd 2018 júliusától szeptember elejéig eltérő hívószámokról, olykor éjszakai-hajnali időpontokban több mint 250 alkalommal hívta a sértettet és küldött neki üzeneteket, ezáltal a nő mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozott, ami a sértettben komoly félelmet keltett.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen kisebb kárt okozó csalás vétsége és zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Vádiratában pénzbüntetés kiszabására és arra tett indítványt, hogy a bíróság a sértett által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el. Az ügyészség a vádiratban a büntetés konkrét mértékére is indítványt tett arra az esetre, ha a vádlott a bíróság előkészítő ülésén a bűnösségét beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.