6 ezer szájmaszkot adtak át Papp Lászlónak

Helyi hírek

Újabb nagy értékű adományt kapott a debreceni önkormányzat a járvány elleni eredményes védekezés érdekében – írja közleményében a debreceni önkormányzat. A Grampet Debreceni Vagongyár Kft egy koronavírus-teszteket vizsgáló berendezést, hozzávaló tesztereket és 6 ezer szájmaszkot adott át Papp László polgármesternek és Bács Zoltánnak, a Debreceni Egyetem kancellárjának 2020. május 11-én.

A koronavírus-járvány elleni védekezés első szakasza eredményes volt Debrecenben. A város és Hajdú-Bihar megye az egyik legkevésbé fertőzött területek közé tartozik. A sikeres védekezés az időben meghozott intézkedések mellett az felkészült egészségügyi rendszernek is köszönhető. 

Müller Cecília: Hajdú-Biharban az egyik legalacsonyabb a megbetegedések aránya

Április közepén az önkormányzati bentlakásos idősellátó intézmények lakóinak és dolgozóinak, több mint 600 főnek a szűrését végezték el, amely minden esetben negatív eredménnyel zárult, azaz nem találtak fertőzött személyt. Május elsején pedig az operatív törzs döntése nyomán Debrecenben is elkezdődött az országos szűrőprogram. A Debreceni Egyetem négy megye mintegy 4 ezer lakosát vizsgálja meg. A KSH által kiválasztott személyeken PCR-tesztet végeznek, torok- és orrváladékból, amiből kimutatható, ha valaki vírushordozó. A szűrés során vért is vesznek, így azt tudják meghatározni, ha a vizsgált személy már átesett a fertőzésen.

Ezen teszteredmények kiértékelésében segít az a berendezés, amelyet a Grampet Debreceni Vagongyár Kft adományozott a debreceni önkormányzatnak és amely a Debreceni Egyetemen fog működni. Az adomány része még 1 000 darab teszter és 6 000 darab szájmaszk; ez utóbbit a debreceni önkormányzat a rászorulóknak juttatja el. Az adomány értéke mintegy 10 millió forint.

Egy példa nélküli járványban példa nélküli az az összefogás, amely Debrecenben létre jött. Ez az újabb adomány is segít abban, hogy megvédjük a debreceniek egészségét

– fogalmazott Papp László polgármester. 

 Számtalan felajánlás: a védekezéshez szükséges eszköz, felszerelés, fertőtlenítő szer jutott már el a rászorulóknak, de jelentős az anyagi segítség is, a Debrecen Város Segélyalapban összegyűlt adomány közelít a 130 millió forinthoz.