Túlléphették hatáskörüket Jakab Péter állítólagos testőrei a hajdúhadházi balhéban

Helyi hírek

Mint arról tudósítottunk, múlt csütörtökön Hajdúhadházon (és nem Hajdúhadházán, tisztelt országos sajtó 🙂 ) kampányolt Jakab Péter, a Jobbik elnöke és előválasztási miniszterelnök-jelöltje, és a rendezvényen kissé elfajult a helyzet.

Néhány bekiabáló ugyanis sérelmezte, hogy Jakab a Jobbikot bevitte a Gyurcsány Ferencet is magában foglaló ellenzéki összefogásba. “Gyurcsány kutyája vagy” – hallható például e videó legelején:

A szópárbajnak rendőri intézkedés vetett véget, a hatóságtól megtudtuk, egy személyt garázdaság miatt előállítottak. Salamon Gergő, a Jobbik helyi képviselőjelöltje arról tájékoztatott bennünket, hogy a közbekiabáló társaság a volt jobbikos Rubi Gergely és csapata volt.

A kormánymédia videómegosztójára felkerült egy videó, amelyen állítólag az látható, hogy Jakab testőrei földre visznek az utcafórum helyszínén egy kutyát sétáltató férfit. Ő volt Rubi Gergely, akit aztán kihallgattak a rendőrök.

A témával kapcsolatban egy másik volt jobbikos, Sneider Tamás is leírta gondolatait. Mondanivalójának lényege, hogy szerinte Jakab Péter letagadta, hogy a kampányrendezvényein rendre felbukkanó férfiak az ő testőrei lennének.

A Jobbik volt országgyűlési képviselője, Rubi Gergely már Vona Gábor 2018-as kampányában is többször megzavarta a kampányrendezvényeket, és egészen biztosan most is ugyanez történt.

Aki volt már ilyen szituációban, az pontosan tudja, hogy milyen bosszantó az ilyen viselkedés, és mennyire tönkre lehet tenni egy rendezvényt ezzel. Ettől függetlenül fizikai erőszakot nem lehet alkalmazni az ordibálókkal szemben, erre legfeljebb a rendőrségnek van hatásköre. Itt egy nyilvánvaló hatásköri túllépés volt a testőr – vagy testőrök – részéről, de ennek megállapítása a rendőrség és a bíróság feladata

– írja Sneider, majd így folytatja:

Az viszont csöppet sem könnyít a szerencsétlen testőr helyzetén, hogy Jakab Péter letagadja azt, hogy az ő védelmére hivatott ember követte el a volt országgyűlési képviselő földre teperését. Nem mindegy, hogy a bíróságon arról kell dönteni, hogy egy szimpla járókelő verekedett, vagy egy testőr próbált rendet tartani, még ha át is esett a ló túloldalára.
A KRESZ-ben ezt nevezik cserbenhagyásos gázolásnak. A hétköznapokban egyszerűen becstelenségnek

– szúrt oda a Jobbik elnökének Sneider, aki 2020. májusi kilépéséig maga is két évig volt a párt első embere.