Magyar Hang: Szálloda helyett luxuslakásokat épít az olcsón megszerzett telken a „debreceni ingatlanbáró”

Helyi hírek

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. egyik igazgatósági tagja, Kotosmann Zoltán cége előbb szinte féláron megvásárolt az önkormányzattól egy értékes nagyerdei ingatlant, majd a pályázatában körvonalazott szállodai hasznosítás helyett luxuslakásokat építtet – derítette ki a Magyar Hang.

A cikk szerint a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának (ZK) szomszédságában fekvő, közel ötezer négyzetméteres területen még az ezredforduló után is középiskolai kollégium működött, leromlott állapota miatt 2011-ben zárták be. Két évvel később már sejthető volt, hogy a telek nem marad az önkormányzatnál: a város ingatlankezelő cége, a Cívis Ház Zrt. akkori vezére szerint nem érte volna meg egyetemi kollégiumot építeniük ide. Később az önkormányzat felbecsültette. Magát a telket 260,4 millió forintra, az ingatlant a rajta álló épülettel együtt 647,8 millió forintra értékelték.

Bár a Kósa Lajos által vezetett önkormányzat is többször nekifutott az eladásnak, az eljárásokat sorra eredménytelennek nyilvánították. A debreceni Héliker Ingatlan Kft. viszont mindig pályázott. Ennek ügyvezetője és egyik (közvetett) tulajdonosa Kotosmann Zoltán, aki az önkormányzat vagyonkezelő cégének, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-nek ciklusok óta kirobbanthatatlan igazgatósági tagja.

A költségvetésben 600 millió forintnyi bevétellel kalkuláltak az értékesítéséből, Kotosmann mégis féláron, 364,5 millióért jutott hozzá az ingatlanhoz a Papp László vezette közgyűlés jóvoltából.

A teljes cikk, benne Kotosmann és az önkormányzat reakciójával a hang.hu-n olvasható.