Salamon Gergő

Salamon Gergő: állandóan Márki-Zay Péter miatt kellett magyarázkodnom

Helyi hírek

A 2022-es országgyűlési választáson Salamon Gergő, Hajdú-Bihar megye 3-as számú választókerületének közös ellenzéki jelöltje a szavazatok 27,68 százalékát szerezte meg legfőbb riválisa, a fideszes Tasó László 63,51 százalékával szemben. A 17 500 szavazatos különbség okairól és politikusi jövőjéről, terveiről kérdeztük Salamon Gergőt.

Melyek a vártnál jóval rosszabb szereplés legfőbb okai országosan és helyben?
Nem csupán a bizonytalanokat, de még a biztos ellenzéki szavazók egy részét is meggyőzte a propaganda arról, hogy Orbán Viktor tudja megvédeni az országot, Márki-Zay Péter pedig nem. Véleményem szerint ez az egy téma vitt mindent helyben és országosan is.
Egyetért-e Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter magyarázatával, miszerint legnagyobb részben Márki-Zay Péter miatt veszített ilyen mértékben az ellenzék?
Én reggeltől estig az utcákat jártam, és állandóan Márki-Zay Péter miatt kellett magyarázkodnom. Olyan emberek fordultak el tőlem, akik korábban mindig velem voltak. Így egyetértek a két pártvezetővel. Ettől függetlenül mindenkinek önvizsgálatot kell tartani, hogy miben hibázott, én magam is így fogok tenni.
Szükség van-e az ellenzéki mandátumok felvételére? Parlamentben a helye az ellenzéki pártoknak?
Nem látom értelmét annak, hogy a képviselők ne vegyék fel a mandátumot. Én választópolgárként is azt szeretném, hogy képviseljenek a parlamentben, ezért mentem el szavazni az ellenzéki listára, nem pedig azért, hogy a maroknyi demokráciánkat is kidobják az ablakon. Parlamenti jelenlét nélkül minimális esély sem lenne arra, hogy az ellenzék betölthesse mindenkori ellenőrző szerepét, esély sem lenne arra, hogy a kormány bizonyos helyzetekben meghátrálásra kényszerüljön, vagy egyáltalán számonkérhető legyen. Ha a parlamenti ellenzék távol maradna a parlamenti munkától, éppen azzal asszisztálna Orbán túlhatalmához.
Mit lehet tenni a következő választásig azért, hogy a mostanihoz hasonló eredmény ne ismétlődjön meg? Milyen célokért érdemes küzdeni Hajdú-Biharban és választókerületében?
Nem hiszem, hogy én fogom megoldani azt a képletet, hogyan lehet országosan győzni. Abban viszont biztos vagyok, hogy jómagam továbbra is maradok az emberek közt, és járom tovább az utcákat. Fontos, hogy az itt élők érezzék és tudják, hogy rám nem csak a választási kampányban számíthatnak. Tehát én továbbra is a munkában hiszek. Két év múlva pedig önkormányzati választás lesz, ahol segíteni kell azokat a jelölteket, akik szeretnének megküzdeni a helyi kiskirályokkal.  A cél az, hogy minél több helyen megtaláljuk ezeket az embereket, és minél több helyen győzelemre segítsük őket.
– Szilágyi Szabolcs –