Beszakadt aszfalt Debrecen és Józsa között

Javítják már a józsai aszfaltlyukat – a Vízmű szerint az illegálisan bevezetett csapadékvíz okozta a bajt

Helyi hírek

A Debreceni Vízmű Zrt. munkatársai feltárták és javítják a 35-ös főúton a heves esőzés miatt a szennyvízelvezető rendszeren keletkezett hibát.

Debrecen-Józsán a 35-ös főút átvezető szakaszának egy pontján – a főút és a Sillye Gábor utca kereszteződésében 2023. június 9-én – pénteken – délután egy a heves esőzés következtében alámosott csatornafedél környékén megsüllyedt az útburkolat. A főutat teljes szélességében lezárták, a járműforgalmat a rendőrség elterelte.

Józsának ezen a részén elválasztott rendszerű csatornarendszer üzemel, ami azt jelenti, hogy a csapadékvizet és a szennyvizet külön csatornarendszerek vezetik el. A káreseményben a szennyvízvezeték sérült meg. A szennyvízvezetéket és a kapcsolódó műtárgyakat a városrészben normál esetben keletkező szennyvízmennyiségre méretezték. Az átemelők az eseményt megelőzően és azt követően is rendben üzemeltek.

A Debreceni Vízmű Zrt. szakemberei a káreseményt követően átvizsgálták a rendszert, s mint megállapították, az adott helyen

a szennyvízvízelvezető vezeték tönkremenetelét egyértelműen a rendszerbe tömegesen és illegálisan bevezetett, a heves esőzés miatt extrém mennyiségű csapadékvíz miatt kialakult, rendkívüli mértékű többletterhelés okozta.

A szakemberek egyéb, hibára okot adó jelenséget nem tapasztaltak.

A rendkívüli időjárás miatt egy rakás debreceni buszjárat terelőútvonalra kényszerül

A Debreceni Vízmű Zrt. szakemberei a hiba elhárítása érdekében amint az technológiailag lehetséges volt, megkezdték a kárelhárítási munkát. Ehhez azonnali hatállyal nem lehetett hozzákezdeni, ugyanis meg kellett várni, míg a káresemény környékéről a víz a megfelelő mértékben elszivárog. Ezt követően a helyszínen két helyen végeztek bontást. Mint megállapították, az út alépítménye nem sérült. A víz az út kopórétege alá hatolt be és azt emelte meg.

Június 12-én – hétfőn – feltárták és helyreállították a sérült szennyvízakna nyaktagját, elkezdődött a homok visszatöltése rétegenkénti tömörítéssel.
E munkafolyamat befejezésének várható időpontja június 14., szerda.

Ezt követően – várhatóan június 15-én – csütörtökön – a Debreceni Vízmű Zrt. alvállalkozója megkezdi az úttest homokos-kavicsos alépítményi rétegét és a beton alaplemezt elkészíteni, melynek megfelelő szilárdulási időt kell hagyni. Aszfaltozni a beton technológiai kötésidejét követően, várhatóan a jövő hét folyamán lehet.