Hadházy Tiba Istvánról: így teszi tönkre egy fideszes képviselő saját városát, mert annak független polgármestere van

Helyi hírek

Tanulságos történetet osztott meg Hadházy Ákos függetl képviselő Balmazújvárosból. Meglátása szerint a kormányárt nem csak ellopja az uniós pénzeket, de azt is megakadályozza, hogy mások értelmesen használják fel.

Emlékeztet, Balmazújváros még 2017 végén nyert el 400 millió forintot, hogy tíz középület fűtését termálvízzel, a villamosenergia szükségletét pedig a vízzel együtt érkező gázból biztosítsák. Mára a fűtési rendszer elkészült és az ún. gázmotor része is 90 százalékban kész.

Idén nyáron azonban megérkezett a levél a Miniszterelnökségtől: szabálytalanságot állapítottak meg a projektben, és kérik vissza a támogatást kamatostul. Az önkormányzat hiába kérte a támogatási szerződés módosítását, a kormány hajthatatlannak bizonyult.

Mi volt az a nagy szabálytalanság? A tíz ingatlan közül, amelyen a beruházás megvalósult, egy nem száz százalékban az önkormányzat tulajdona, hanem 34 százalékban a Balmazújvárosi Football Klubé. Ezt a tényt maga a klub jelentette be a hatóságnak, mintha csak meg akarná akadályozni az energetikai projektet.

Ja és ki a klub elnöke? – írja Hadházy. Tiba István, a város korábbi polgármestere, fideszes országgyűlési képviselő, aki a saját városát akarta megfosztani a fejlődés lehetőségétől, csak azért, mert az független polgármestert választott.

Ha vissza kell fizetni a támogatást, Balmazújváros csődbe mehet, nyilván ez is Tiba István célja.

Tiba nevéhez több „érdekesség” is fűződik. Az ő jegyzője volt Veres Margit, későbbi polgármester, akit 2018-ban öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a bíróság vesztegetés elfogadása miatt, ám azóta sem vonult börtönbe. Vélhetően elnöki kegyelmet kapott, de ezt nem verték nagydobra.

Tiba másik mesterműve a balmazújvárosi foci feljuttatása az NB1-be – emlékeztet Hadházy Ákos. Ahonnan aztán kiestek, majd a következő évben, amikor az önkormányzat már nem támogatta a klubot, hirtelen pénzügyi gondok támadtak és még az NB2-ből is kizárták őket. A vagyont azért előtte még átjátszották az önkormányzattól a Tiba-féle egyesülethez.