Nyilvános bemutatót tartanak a Közelítések alkotói

Kultúra

Sipos Zsófia festőművész kezdeményezésére tizenkét debreceni művész 2003-ban megalakította a Pasztellfestők Egyesületét.A Debreceni Virágkarnevál kísérőrendezvényeként, augusztus 20-án 13-16 óra között a Pasztellfestők Egyesületének öt tagja – Bányai Szabados Katalin, Komiszár János, Laczkó-Szilágyi Imre, Rácz Imre és Vassy Erzsébet – nyilvános pasztellfestő bemutatót tart a Kölcsey Központ (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.) kiállítótermében a „Közelítések – Keresztmetszetben a pasztell” című tárlathoz kapcsolódóan.

A kiállításon az alábbi alkotók művei láthatók:

Aknay János, Bíró Lajos, Csernus Tibor, Czóbel Béla, Egry József, Félegyházi László, Ferenczy Károly, Nagy István,  Potyók Tamás, Rippl-Rónai József, Tar Zoltán, Torok Sándor, Vaszkó Erzsébet, valamint a Pasztellfestők Egyesülete tagjai: Balonyi Pál Margit, Bányai Szabados Katalin, Gonda Zoltán, Józsa János, Komiszár János, Koroknai Róza, Korompay Dóra, Laczkó-Szilágyi Imre, Láng Eszter, Makai Éva, Palotai Erzsébet, Rácz Imre, Sáli Róza, Sipos Zsófia, Sz. Kóczián Melinda, Szilágyi Elek, Török Anikó, Vassy Erzsébet.

Nem árt tudni

A pasztellkréta, ez a hengeres kis rudacska festékporból vagy festékkel színezett krétából minimális kötőanyag hozzáadásával készül, ezért már egy könnyű érintésre is nyomot hagy a felületen. Az a művész, amelyik ezt a kifejezési műfajt választja, alázatos munkát végez: a papírral és a krétával afféle belső párbeszédben, előzetesen átgondolva alkotja meg képét. Nehéz ugyanis a javítás, a törlés, ellentétben az olajképpel, ahol a felület szabadon alakítható.

Sipos Zsófia festőművész kezdeményezésére tizenkét debreceni művész 2003-ban megalakította a Pasztellfestők Egyesületét. Szándékuk a technika népszerűsítésén túl a nagy elődök (Félegyházi László, Tar Zoltán, Bíró Lajos) előtti tisztelgés. Mára a tömörülés közel negyven – hazai és határon túli – alkotót számlál.

A Kölcsey Központ tárlata a 20. századi magyar pasztellfestészet legnagyobbjainak képeiből kínál reprezentatív válogatást, a kortárs impulzusok iránt érdeklődők pedig az egyesület tagjainak friss alkotásaiban merülhetnek el.

„Különös technika a pasztell. Sokszor közel kell hajolni a papírhoz, hogy a finom rostok között a vonalak barázdáinak mozgását érzékelni tudjuk. Ez a vizuális forma már-már megköveteli, hogy egy négyzetcentiméternyi felületre is odafigyeljünk, mert rengeteg dolog történhet, amit érdemes megnézni. Mintha rezgő hangok harmóniája vagy a szövegmormolás lüktetése lenne leolvasható a pasztell képről.” Cs. Tóth János művészeti író, a Pasztellfestők Egyesületének elnöke

A kiállítás augusztus 28-ig naponta 9-19 óra között látogatható.