Hobo új estje a Csokonai Színházban

Kultúra

Versek, novellák, történetek, dalok, szomorúak és vidámak még a világ legborzalmasabb helyein is születnek. Ilyen hely volt Gulag, amely az ártatlan milliókat – köztük sok százezer magyart is elnyelő és megsemmisítő – szovjet munkatáborok gyűjtőneve. A táborokban született művészeti alkotásokat nevezi Hobo a „Gulag virágainak”.

Földes László Hobo rendszeresen fellép a Csokonai Színházban, versműsoraival, zenés estjeivel és színdarabjaival. A Gulag virágai című előadás ötlete már régen foglalkoztatta, el is ment a Gulagra, mert úgy érezte, kötelessége foglalkozni ezzel a témával. Permben járt, ahol gyűjtik az összes tárgyi emléket valamint a moszkvai Memorial Bizottság irodájába. Az itt tapasztaltak, tanulmányozott dokumentumok valamint a Gulag magyar krónikásainak (Rózsa János, Karig Sára) visszaemlékezéseit, verseit felhasználva írta meg színdarabját, A Gulag virágai címmel. Az előadást Vidnyánszky Attila állította színre. A mű szándéka az, hogy a nézők elé tárja azt a fantasztikus emberi és művészi teljesítményt, amit az odahurcolt emberek tettek és hoztak létre.

Földes László Hobo A Gulag virágai című előadása a Nemzeti Pódium estek sorozatban 2017. január 6-án, pénteken 19 órától látható a Horváth Árpád Stúdiószínházban. Jegyek 1800 forintos egységáron válthatók a Csokonai Színház jegypénztárában.