Felkészülés a rendkívüli feladatokra

Rendőrség

Vezetési-törzs gyakorlatot tartott a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági szakterülete december 21-én, melynek célja, a tűzoltás vezetésére jogosult állomány, szervező, irányító munkájának, tűzoltó taktikai, technikai ismereteinek továbbfejlesztése és az ezzel kapcsolatos ismereteik ellenőrzése, továbbá a rendkívüli időjárással, valamint a tömeges balesetekkel kapcsolatos egyidejű, nagy, összefüggő területen jelentkező események szakszerű felszámolásának gyakorlása volt.
A gyakorlaton részt vettek a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi tűzoltóságok, valamint a beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek tűzoltásvezetői, és a megyei műveleti szolgálat tagjai is. A gyakorlat megnyitóján Pintér Tamás tű. ezredes, megyei igazgatóhelyettes kiemelte a gyakorlat időszerűségét, valamint az összehangolt és jól átgondolt feladat-végrehajtás jelentőségét.

A megoldandó helyzet, egy rendkívüli időjárási viszonyok között történt tömegbaleset felszámolása volt. A feladatot Kerek László tű. alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő prezentáció formájában ismertette az állománnyal.

A gyakorlat feltételezése szerint az M35-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán a 29-es km szelvénynél tömegbaleset történt, sok sérült van a roncsokban. Az autópálya forgalma a baleset következtében teljesen megbénult, továbbá hófúvás és a rendkívüli hideg is nehezíti a beavatkozást. A tréning résztvevői négy munkacsoportot alkotva tervezték meg a beavatkozás lépéseit, majd a csapatok vezetői ismertették a megoldásaikat. A gyakorlat végén, a közös elemzéseket és értékeléseket követően Pintér Tamás tű. ezredes, megyei igazgatóhelyettes megfeleltre értékelte a gyakorlatot.

Kerek László tű. alez.