Ezekkel a kiállításokkal várja látogatóit a Déri Múzeum

Kultúra

A Munkácsy teremben megtekinthető a Krisztus-trilógia.

A piramisok országában
időszaki kiállítás

Soó Rezső az 1960-as évek közepén utazott Egyiptomba. A sivatagi országban a Nílus-völgy Kairó és Asszuán közötti szakaszát, valamint Alexandria és Port Szaíd kikötővárosok környékét járta be. Ezekről a helyekről származnak a hagyaték eredeti képei. Az egyiptomi fotógyűjteményben 282 diapozitív és 128 fotónegatív van, de a felvételek között sok reprodukció, másolat is található.
A tárlaton a Soó-fotóhagyaték Egyiptomban készített felvételeiből azokat mutatja be a múzeum, amelyek leglátványosabban ábrázolják Soó Rezső útjának céljait, szakmai eredményeit, az ország egyedülálló természeti és kulturális értékeit.

Látogatható: 2018. december 31-ig

 

„A Vikingek előtt”…Harci áldozat a mocsárból (Illerup Ådal)
időszaki kiállítás

Újabb, különleges kiállítás várja a Múzeumok Éjszakája óta a látogatókat a Déri Múzeumban. Az interaktív tárlat Dániából, az aarhusi Moesgaard Múzeum gyűjteményéből érkezett Debrecenbe, s az élmény, amelyet kínál, nem pusztán hazánkban, de a Kárpát-medencében is szokatlan.

Illerup Ådal neve legtöbbünknek semmit nem mond. Magyarul ez az Illerup folyó völgye, ami nem egyszerűen egy mocsaras folyóvölgy, hanem a vikingeket megelőző időszak, Skandinávia római vaskorának talán leghíresebb régészeti lelőhelye. Kr. u. 205-ben, Germania Provincia északi határán túl egy római fegyverekkel felszerelt, római zsoldban álló sereg indult portyázni, de a helyi vaskori hadurak csapata véres ütközetben legyőzte a betolakodókat. A csata után a győztesek összegyűjtötték a legyőzött támadók, és az elesett védők fegyvereit, felszerelését. Egy monumentális szertartás keretében elpusztították a még ép fegyvereket, feláldozták a hadifoglyokat, és a mocsárba süllyesztve ajánlottak fel mindent, áldozati ajándékként a harc és a hadak istenének. A késői utókor (az aarhusi Moesgaard Múzeum munkatársai) által készített animációs film jóvoltából a Déri Múzeumba látogatók nemcsak a tárgyi bizonyítékokat láthatják, de bepillanthatnak a hatalmas csata forgatagába, és a skandináv mocsári áldozatok különös világába.

Helyszín: Déri Múzeum, Kupolaterem
Látogatható: 2018. október 14-ig

 

Párhuzamosok találkozása

A magyar népi kerámia emlékei két magángyűjteményben

időszaki kiállítás

Helyszín: Déri Múzeum, Zoltai Lajos Terem

Látogatható: 2018. december 31-ig

 

Bár az iskolában azt tanultuk, hogy a párhuzamosok nem találkoznak, az életben mégis vannak olyan helyzetek, amikor a párhuzamosan futó pályák, törekvések valahol, valamilyen formában összetalálkoznak. Ilyen találkozás történt a közelmúltban a Déri Múzeumban is, amikor két erdélyi származású orvos, dr. Bódi István és dr. Sipos József magángyűjteménye a néprajzi tár gondozásába került. Az összesen több mint 4000 darab műtárgy legnagyobb hányada a magyar népi kerámiaművesség körébe tartozik. A két gyűjtemény válogatott darabjainak együttes – párhuzamos bemutatása során több mint félezer olyan népi fazekasmunkával találkozhatnak a látogatók, amelyek eddig kiállításokon még soha nem szerepeltek.

 

PROGRAMOK

 

  1. szeptember 6. (csütörtök) 16.30

Más látószög

Rendhagyó tárlatvezetés P. Szalay Emőke néprajzkutatóval

a Párhuzamosok találkozása című kiállításban

 

  1. szeptember 15-16. (szombat, vasárnap) 10.00 – 18.00

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából ingyenesen látogatható

„A Vikingek előtt”…Harci áldozat a mocsárból (Illerup Ådal) című időszaki kiállításunk

  1. szeptember 20. (csütörtök) 16.30

Közelítések

A zilahi fazekasságról

Séta a Párhuzamosok találkozása című kiállításban Magyari Márta etnográfussal, a kiállítás kurátorával

 

  1. szeptember 29. (szombat) 10.00–12.00

Fekete edények nyomában

Korongozás ifj. Fazekas István fazekas népi iparművész közreműködésével

a Párhuzamosok találkozása című kiállításban

 

  1. október 5. (péntek) 14.30

Belvárosi emlékséta Fodor Éva Irén művészettörténésszel

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programja

Indulás: Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum udvara (Péterfia utca 28.)

 

A családok évének keretén belül a debreceni születésű és ezer szállal Debrecenhez kötődő művész, Medgyessy Ferenc és családja emlékét elevenítjük fel. Programunkkal a szobrász halálának 60. évfordulójáról emlékezünk meg. Belvárosi sétánk során Alma máterében, a nagyhírű Református Kollégiumban és a város közterein álló műveit, azok születésének történetét ismerhetik meg az érdeklődők. A program iskolás csoportok és családok számára kínál tartalmas és élményszerű kikapcsolódási lehetőséget a helyi értékek megmutatásával.

 

  1. október 6. (szombat) 10.00-14.00

Szarmata és germán rituálék nyomában

Tematikus nap a „A Vikingek előtt” …Harci áldozat a mocsárból (Illerup Ådal)
című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programja

 

  1. október 10. (szerda) 16.30

Pincétől a padlásig

Csodakamra a pincében

A wunderkammer (csodakamra) a reneszánsz idején alakult ki a korábbi, ritkaságokból és egzotikus tárgyakból álló gyűjteményekből. A Déri Múzeumban berendezett csodakamrában különleges üveg- és ásványgyűjteményünkből válogattunk. A nagyközönség csak ritkán láthatja a kiállítást, mely az épület pinceszintjén található. A programban Fürtös György ásványvadász segítségével ismerkednek a látogatók az ásványok különleges világával és múzeumpedagógiai  foglalkozáson is részt vehetnek.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programja

 

A DEBRECENI IRODALOM HÁZA ÉS A MEDGYESSY FERENC EMLÉKMÚZEUM KIÁLLÍTÁSAI ÉS PROGRAMJAI

(Debrecen, Péterfia u. 28., Tel.: 52/413-572)

 

KIÁLLÍTÁSOK

 

Álmodó magyarok – Történetek Debrecen irodalmából

A Déri Múzeum állandó irodalmi kiállítása

2014-ben nyílt meg a Debreceni Irodalom Háza. A Déri Múzeum irodalmi gyűjteményéből megrendezett „Álmodó magyarok – Történetek Debrecen irodalmából” című állandó kiállítás maradandó élményt nyújtva mutatja be a debreceni kötődésű híres írók, költők életét. Eredeti kéziratok, könyvek és irodalmi relikviák ragadják magukkal az érdeklődőket. Látható többek között Petőfi Sándor Dalaim című versének kézirata, Jókai Mór Sárga rózsa című regényének kéziratoldala, Csokonai Lillájának gyűrűje, és Szabó Magda tükre. A kiállítást virtuális elemek, számítógépes játékok teszik izgalmassá és szórakoztatóvá.

 

„MESÉS (B)IRODALOM”

időszaki kiállítás

TV Maci, Mazsola, Kukori és Kotkoda, Frakk, Mirr-Murr, Süsü, Pom Pom…. Lassan elmondhatjuk, négy generáció arcára csaltak eddig mosolyt az úgynevezett retró mesék hősei. Ám elavulásról, kiüresedésről szó sincs, az üde jókedvet mai napig sikerrel garantálják a gyerkőcök és a nosztalgiázó felnőttek számára. S hogy hogyan kezdődött a felejthetetlen figurák története? Többek között erre a kérdésre is választ kaphatnak majd a „Mesés (B)irodalom” című kiállítás látogatói a Debreceni Irodalom Házában. A családok emellett a gyermek- és ifjúsági irodalom témakörében alkotó szerzők (pl. Weöres Sándor, Benedek Elek, Csukás István, Lázár Ervin, Janikovszky Éva, Fekete István, Nemes Nagy Ágnes, és további kortárs alkotók) műveivel, kézirataival is találkozhatnak.

A kiállítás 2018. december 31-ig látogatható.

 

„Önéletrajz, mit lapozni sem kell…”

Medgyessy Ferenc szobrászművész emlékkiállítása

A Déri Múzeum 1977 óta gondozza Medgyessy Ferenc hagyatékát. A gazdag életműből harmadik alkalommal készült válogatásban a művész közismert szobrait, rajzait, domborműveit tekinthetik meg a látogatók.