Múzeumokból lopkod a kulturális államtitkár, és nem is szégyelli

Ország

Fekete Péter kulturális államtitkár is a meghívottak között szerepelt az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár pénteki átadóján, mert a nagy értékű kollekció az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával került új helyére – számolt be a 444.hu.

Az államtitkár beszédében hallható egy megdöbbentő részlet:

„megszokhatták már, hogy ha valahova meghívnak, akkor egy másik intézményből, egy másik polcról leemelek valamit és elhozom magammal.”

Fekete megígérte, hogy onnan, az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár értékes gyűjteményéből is elvisz majd valamit. Majd a táskájából elővett egy focilabdát. Ez a labda a Petőfi Irodalmi Múzeum katalogizált eleme, akkor került hozzájuk, amikor valaki elvitte a PIM által rendezett megemlékezésre Esterházy Péter halálakor.

„Számmal, múzeumi tárgyként a Petőfi Irodalmi Múzeumba bevételezték ezt a tárgyat… …én megengedtem magamnak, hogy egy ilyen tárgyat hozzak kulturális kincsként magammal erre az eseményre”

– mondta az államtitkár.

 

Az államtitkárt Prőhle Gergely, a múzeum korábbi főigazgatója tette helyre:

„Ugye volt idő, amikor én a Petőfi Irodalmi Múzeumból sok mindent elhozhattam volna. Nem tettem. Remélem vissza is viszed ezt a labdát, kedves Péter!”

– mondta Prőhle.