A magyar jégkorong- válogatott

Jégkorong: győztek a románok, a szlovénokat kellene megvernie a magyar válogatottnak a feljutásért

Sport

A román jégkorong-válogatott 4-2-re verte a japán csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság utolsó játéknapján, szombaton, és életben tartotta feljutási esélyeit, így a magyarok csak abban az esetben jutnak vissza a 16-os elitbe, ha a zárómérkőzésen legyőzik a szlovénokat.

A tornát két vereséggel kezdő, 17 erdélyi magyarral felálló román együttes a szerdai, magyarok elleni 2-1-es sikerrel olyan lendületbe került, hogy szombaton már feljutási reményei lehettek. Ehhez győznie kellett Japán ellen és ezt nagy csatában meg is tette. Bár három és fél perccel a vége előtt az ázsiaiak feljöttek 3-2-re, és a kapusukat is lehozták, de egy üres kapus találat megpecsételte sorsukat.

A román válogatott legutóbb 1977-en játszhatott az elitben, az akkor nyolccsapatos A-csoportban, de ott lehetett például az 1976-os innsbrucki, illetve az 1980-as Lake Placid-i téli olimpián is, majd 1989-re egészen a negyedosztályig (D csoport) süllyedt. Két éve Ljubljanában, a divízió I/A-ban hatodik, kieső helyen zárt a székely hokisokra épülő csapat, ám az oroszok és fehéroroszok kizárása miatt mégis maradhatott ebben az osztályban, most pedig két meccsel a bolzanói zárás előtt feljutó helyen áll a szlovénok mögött.

Így aztán a magyarok akkor kerülnek vissza a 16-os elitbe, ha legyőzik Szlovéniát. A két csapat eddig tizenegy vb-mérkőzést vívott egymással és a magyarok mindig vereséget szenvedtek, ráadásul összesen csak 13 gólt ütöttek (ez 1,18-as átlag), miközben 56-ot kaptak (5,09-es átlag). Legutóbb két éve Ljubljanában – amikor végül mindkét gárda feljutott – “hozták az átlagot”, 5-1-re nyertek a házigazda szlovénok. Igaz, eddig egyszer sem fordult elő, hogy Szlovénia úgy álljon fel a magyarok ellen, hogy számukra tét nélküli legyen az összecsapás.

Eredmény, 5. (utolsó) forduló:
Románia-Japán 4-2 (2-1, 1-0, 1-1)
később: Olaszország-Koreai Köztársaság 16.00 Szlovénia-Magyarország 19.30