A gázai fogságból kiszabadult izraeli nő a fogvatartási körülményekről számolt be

Világ

Elrablásakor botokkal verték, de a fogságban gondoskodtak róla – mesélte keddi sajtótájékoztatóján a hétfő este a Hamász iszlamista terrorszervezet fogságából kiszabadult 85 éves Joheved Lifsic, akit október 7-én a Gázai övezet melletti Nir Óz nevű kibucból hurcoltak el.

Lifsic a tel-avivi Ihilov kórházban számolt be újságíróknak Gázába hurcolása és 17 napos fogvatartásának körülményeiről. “Olyan poklon mentem keresztül, melyre nem számítottunk, nem gondoltuk, hogy ilyen helyzetbe kerülünk”- mesélte az idős asszony. “Tomboltak a kibucunkban. Elraboltak. Motorra ültettek, és a felégetett mezőkön repítettek”- emlékezett az október 7-i “fekete szombatra”. Elmondása szerint út közben botokkal verték, emiatt megsérültek a bordái, és nehezére esett a légzés. Az úton az elvették ékszereit és óráját.

“Felrobbantották a 2,5 milliárd sékelből (több mint 220 milliárd forintból) épített különleges elektronikus kerítést, semmit sem segített”- idézte fel az iszlamisták betörését Izrael területére. “Tömegek rohanták meg a házainkat, verték az embereket, egy részüket elrabolták. Nem tettek különbséget fiatalok és idősek között, ez nagyon fájdalmas folyamat volt. Aztán egy alagút lejáratához vittek minket. Az alagúthoz értünk, és kilométereket meneteltünk a nedves földön. Hatalmas, pókhálószerű alagútrendszer van”- elevenítette fel a történteket.

“Odaérve azt mondták, hogy hisznek a Koránban, nem bántanak minket, és ugyanolyan körülményeink lesznek a föld alatti járatban, mint nekik. Az alagútban kezdtünk menni, ahol a föld nedves, és mindig nagyon nedves a levegő. Egy nagy teremhez értünk, ahol 25 embert gyűlt össze. Két-három óra múlva kiválasztottak a kibucomból, és egy külön helyiségbe vittek öt embert. Az őr és egy egészségügyis volt mellettünk” – mondta a Hamász hétfőn szabadult túsza.

Elmesélte, hogy orvosi ellátást és gyógyszereket is biztosítottak a rászorulóknak, s emberségesnek és barátságosnak értékelte a bánásmódot, melyben megkérték fogvatartóikat, hogy ne beszéljenek politikáról. “Matracokon feküdtünk, és nagyon vigyáztak a higiéniára”- mondta, s kiemelte a gyakori és fertőtlenítőszeres takarítást. “Gondoskodtak róla, hogy ne betegedjünk meg, minden második, harmadik nap orvos jött hozzánk”- hangsúlyozta.

Elmondása szerint lakóhelyeik szerint osztották őket csoportokba, és ugyanazt az ételt kapták, mint fogvatartóik: Pitát sajttal, sajtkrémmel és uborkával. “Úgy tűnik készen álltak, hosszú ideig készültek rá, felkészültek a nők és a férfiak szükségleteire. Sampon és hajbalzsam is volt” – közölte Joheved Lifsic. Roni Gamzó, a kórház igazgatója arról számolt be, hogy egyelőre megfigyelés alatt tartják a hétfő este kiszabadult két idős asszonyt, a 79 éves Nurit Kufert és Lifsicet. Egyikük várhatóan egy-két nap múlva elhagyhatja a kórházat, másikuk viszont várhatóan hosszabb orvosi kezelésre szorul, s kiemelte, hogy gondoskodnak lelki egészségükről is.

(MTI)