Nemzetközi zászló- és lufikavalkád

Egyetem

Felvonulást tartottak szeptember 22-én az egyetemen tanuló külföldi hallgatók a Debreceni Egyetem főépületétől indulva egészen a Nagytemplomig.

A zászlókkal és lufikkal tarkított felvonulás az Erasmus Student Network Mov’in Europe nevű idei legfontosabb projektjének keretein belül valósult meg a Debreceni Egyetem Hallgatói Külügyi Bizottsága és az ESN közös szervezésében. A Mov’in Europe az ESN egyik

kampányjellegű projektje, amelynek célja a mobilitás népszerűsítése. Mottója, Mobility is a Lifestyle – azaz, a mobilitás egyfajta életforma. Ha egyszer valaki részt vett valamilyen cserében, tanult, gyakornokoskodott vagy dolgozott külföldön, tanulmányúton volt, akkor részese lett egy valami nagyobb, Európát és az egész világot átölelő folyamatnak, amit mobilitásnak hívnak- vallják a szervezők.

A felvonuláson egzotikus országokból érkezett hallgatók, mint Üzbegisztán vagy Indonézia mellett szinte valamennyi európai országból is képviseltették magukat résztvevők a megmozduláson.

– A zászlós felvonulással szeretnénk a debreceni egyetemistákat arra buzdítani, hogy merjenek lépni és vágjanak bele életük egyik legnagyobb kalandjába. Mindeközben a városnak is megmutatjuk, nem utolsó sorban szülőknek és barátoknak, hogy milyen színes és nemzetközi világba csöppenhetnek a diákok a csereprogramok révén. A kulturális sokszínűség Európa legnagyobb értéke, és ezt ismerhetik meg jobban többek közt az Erasmus+ programban résztvevő hallgatók – mondta Virga József, a DEHÖK Hallgatói Külügyi Bizottság elnöke.

A felvonulás azért is volt aktuális, mert az ESN idén 25 éves. 5 éve segítik a kiutazó hallgatókat és tesznek meg mindent a csereprogramok népszerűsítéséért, 25 éve segítik mozgásban tartani Európát. Az ESN Debrecen ezzel a felvonulással ünnepli a nemzetközi szervezet negyedszázados fennállását is.

– Egyrészt a szülinapot ünnepeltük ezzel a színes rendezvénnyel, szerettük volna felhívni a mobilitás programok hasznosságára, fontosságára a figyelmet. Szerencsére a csúcsforgalomban nagyon sokan láttak minket, ahogyan a villamos vonal mentén vonultunk- fogalmazott Virga József.

Az új Erasmus+ programmal még több hallgató utazhat ki a jövőben, ezért is érdemes figyelni a pályázati felhívásokat, hiszen hamarosan beadási határidő lesz a Debreceni Egyetemen.

Erasmus+ és Campus Hungary mobilitási programokról szeptember 25-én (csütörtök) 10 órától a Főépület X-es termében tartanak előadást az érdeklődőknek, emellett október 14-én ismét lesz Külügyi Börze, ahol több szervezet is bemutatkozik.

unideb.hu