„Volt egyszer egy rendszerváltás”

Egyetem

Karikatúratárlattal, kiállításokkal, vetélkedővel, filmvetítéssel, beszélgetésekkel és slam show-val idézi meg az egyetem az 1989-es eseményeket.

Kicsiket és nagyokat, időseket és fiatalokat, akár rendhagyó történelemórára tanulócsoportokat is vár a Debreceni Egyetem több mint egy tucat programja október 15-31. között a rendszerváltás negyedszázados évfordulója előtt tisztelegve. A tartalmas jubileumi programsorozat a Görbe tükör 1989 című karikatúra-kiállítással indul, melynek megnyitóját október 15-én 10 órakor tartják a Főépület III. emeletén. Az országos vándorkiállítás az osztrák-magyar határnyitást a karikatúra szemüvegén, negyven rajzon keresztül mutatja be.

Az események aktív résztvevői és annak ismerői tolmácsolják az érdeklődőknek a negyedszázada törteket kerekasztal-beszélgetéseken. A Páneurópai-piknikről és annak következményeiről Filep Mária, a Páneurópai-piknik főszervezője, valamint Imre László és Orosz István akadémikus beszélget Pallai Lászlóval, a Történelmi Intézet igazgatóhelyettesével október 15-én. Az október 20-i találkozón pedig történészek tekintik át a szocializmus állambiztonsági szolgálatainak működését.

A rendezvénysorozat részként október 16-án a Germanisztikai Intézet interaktív vetélkedőt tart a hallgatóknak Falak Európában címmel, a Történelmi Intézet szakhetén pedig “Volt egyszer egy rendszerváltás” címmel szerveznek előadásokat és eszmecseréket október 20-22. között.

Különleges estnek ad otthont a Lovarda október 22-én 17 órától: az egyetem egykori hallgatói – Broszman György, DJ Dominique, azaz Várkonyi Attila, Pósán László, Rácz Róbert, Sinka Andor, Szekanecz Zoltán, Széles Tamás, Szőnyi Mihály, Tóth Szilárd – emlékeznek vissza az 1989-es eseményekre.

A fiatalok kedvelt szórakozási eszközeivel azokhoz is igyekszik az egyetem közelebb vinni a rendszerváltás és határnyitás időszakát, akiknek ez valóban történelem, hiszen még meg sem születtek akkor. Az Auditorium Maximumban október 20-án 19 órától a 2007-ben legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjjal jutalmazott, A mások élete című német drámát nézhetik meg.
Rendszerváltó slammerek címmel rendeznek – a modern költészet, a vers, a rap és a színház elemeit ötvöző – slam show-t október 22-én 20 órától a Lovardában, ahol Simon Márton költő, slammer lesz a sztárvendég. Az esti Campus partin pedig 1980-as évekbeli öltözékben táncolhatnak a szórakozni vágyók.

A programsorozathoz kapcsolódó kiállítások – a Görbe tükör 1989, Zeidler:
Woher kommst Du?, Kaindl: Reise durch Niemandsland – október 31-ig várják a látogatókat.