Szatyor Debrecenben – miért jó a termelői piac?

Helyi hírek

Mi is az a termelői piac? Miért érdemes ott eladni és vásárolni? A hazai és a határon túli tapasztalatokat vitatják meg október 18-án, az egyetemen.

Napjainkban egyre nagyobb jelentőséget kap az egészséges étkezés és a környezetkímélő életmód kérdésköre. Hogy a két dolog mennyire összefügg, s hogyan kapcsolhatók össze a gyakorlati életben is, arra jó példa a Szatyor Debrecen tevékenysége. Az induláskor néhány családból álló bevásárló-közösség ma már egyesületként működik, s célja, hogy a helyi, Debrecentől legfeljebb 50 kilométerre gazdálkodó termelők minőségi termékeit közvetlenül juttassa el a vásárlókhoz.

– Az egyesület a gazdák megszólításával és partnerként való bekapcsolásával törekszik a környék termelési tevékenységének élénkítésére, ezzel párhuzamosan pedig a környezettudatos fogyasztói magatartás és a közvetlen, helyi termelő-fogyasztó kapcsolat előnyeinek népszerűsítésére a városlakók körében – tájékoztatott Kissné Batta Éva, a Szatyor Debrecen vezetője.

Az alulról szerveződő, nonprofit kezdeményezés közösségi alapon működik, a tagok együttes erővel, önkéntes alapon tartják fenn a rendszert. A közvetlen értékesítés lehetővé teszi, hogy a gazdák méltányos árat tudjanak ajánlani, s a vásárlók méltányos áron juthassanak kiváló minőségű, organikus vagy kíméletes termelésből, hagyományos, nem nagyipari módszerekkel előállított táplálékhoz.

Hasonló elveken működik a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés Szakosztályának kezdeményezése az Átalvető. Honlapjukon a helyi gazdák értékesíthetik, népszerűsíthetik termékeiket. A fogyasztó kiválasztja a terméket, amit szeretne megvásárolni, és azt a megadott időpontban a Caritas székhelyén, egy erre kialakított helyiségben átveszi a termék előállítójától. Ezáltal létrejön a vásárló és termelő között egy közvetlen kapcsolat, így minden termék mögött ott van egy- egy gazda.

– Az Átalvető egy bizalmon alapuló kapcsolati hálózatot alakít ki az őstermelők és a városi fogyasztók között. A családi gazdaságok így megerősödhetnek, és a kétkezi munka is értékké válhat – hangsúlyozta Sinka Arnold, az Átalvető vezetője.

Szintén a helyi gazdaságot erősíti a Közösség Által Támogatott Mezőgazdaság (KÁTM), amelynek egyik fő célkitűzése a kis léptékű helyi gazdaságok támogatása, valamint az előző két kezdeményezést kiegészítő Felelős Fogyasztás projekt, amely a pedagógusoknak és főként középiskolás diákoknak szóló környezeti nevelési program.

A hazai és határon túli termelői piacok történetéről, helyi tapasztalatairól, nehézségeiről és kiterjesztései lehetőségeiről lesz szó a „Székelyudvarhelyi Kosár és Debreceni Szatyor – A közösség által támogatott mezőgazdaság” címmű fórumon október 18-án, szombaton. A Debreceni Egyetem Agrártudományi Központja és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságával közösen szervetett rendezvényen a szakmai előadásokat követően délután termelői vásár várja az érdeklődőket a Böszörményi úti campuson.

A részletes program ide kattintva megtekinthető.

unideb.hu