100 év az egyetemi jogászképzésben

Egyetem

Centenáriumi konferenciával ünnepelte fennállásának századik évfordulóját november 7-én a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara.

Az elmúlt száz év történéseinek felidézésén túl a jogászképzés jelenéről és jövőjéről is szó esett azon az ünnepi konferencián, amelyet a debreceni egyetemi szintű jogászképzés századik évfordulója alkalmából rendeztek a Debreceni Egyetemen.

A résztvevőket Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora köszöntötte. Szabadfalvi József dékán ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy az 1914-ben indult oktatásban részt vevő jogászprofesszorok nagyban hozzájárultak az egyetem tekintélyének és státuszának megszilárdításához, hiszen a kar kilenc jogász rektort adott az intézménynek. A kar előtt álló lehetőségek sorában kiemelte a 2014-ben indított, Nyugat-Európában népszerű európai és nemzetközi üzleti jogi – angol nyelvű – képzést, amely a hazai és külföldi hallgatók számára egyaránt vonzó lehet.

A jogi oktatás Debrecenben 1800-ban kezdődött a Református Kollégium falai között és 1910-re a hazai jogakadémiák között az élre került – ezt már Fekete Károly, a Református Hittudományi Egyetem rektora idézte fel az ünnepségen. Papp László, Debrecen polgármestere köszöntőjében rámutatott arra, hogy Debrecen soha nem a fegyverek, inkább a szellem erejében bízott: az egyetem száz évvel ezelőtti indulása az oktatás erejébe vetett hitet erősítette meg. Hozzátette: A debreceni jogászképzés 1996-os újraindulása a város és az egyetem együttműködésében valósulhatott meg.

A centenáriumi ünnepségen részt vett Trócsányi László igazságügyi miniszter és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is. Trócsányi László a magyar jogászképzés helyzetének értékelésekor hangsúlyozta, a fiatal jogászok nem küzdenek elhelyezkedési problémákkal, a munkaerőpiac felszívja őket, vagyis nincs túlképzés az országban ezen a területen.