Egyre több ismeretünk van az immunrendszer működéséről

Egyetem

A szervezet védekező sejthálózatainak megismerésén keresztül az immunrendszert érintő betegségben szenvedők hatékonyabb diagnosztizálását és gyógyítását teszi lehetővé a Debreceni Egyetem VÉD-ELEM kutatóhálózata által életre hívott „Az emberi szervezet védelmét biztosító sejthálózatok rendszerszemléletű vizsgálata” című alapkutatási projekt, amely 2012. október 1-én indult. Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV „Nemzetközi közreműködéssel megvalósuló  alap- és célzott alapkutatási projektek támogatása” tárgyú felhívásra létrejött kutatóhálózat 848 464 495 forint támogatásban részesült.

A szervezet védekező rendszere, az immunrendszer megismerése napjainkban az orvosbiológiai kutatások frontvonalába tartozik. Egyre több és több olyan betegség ismert, amelyek hátterében a védekező rendszer sejtes elemeinek hibás működése áll, ami elvezethet immunhiányos, vagy akár autóimmun folyamatok kialakulásához is. Mindezek, valamint az,, hogy az elmúlt években látványosan fejlődtek a genomikai, proteomikai, lipidomikai és bioinformatikai módszerek, lehetővé tették rendszerszinten vizsgálni az immunsejtek működését és aktivitását.

A Debreceni Egyetemen megvalósuló VÉD-ELEM kutatóhálózat célja, létrehozni egy olyan együttműködő kutatóközösséget, amely több, egymást kiegészítő megközelítéssel tudja feltérképezni az immunrendszer sejtjeit – tájékoztatott Szatmári István, egyetemi docens, projektmenedzser. A most záruló kétéves projekt eredményeként a debreceni VÉD-ELEM kutatóhálózat közreműködésével számos tudományos közlemény és három szabadalmi bejelentés látott napvilágot. Többek között a legmodernebb genomikai és bioinformatikai módszerekkel sikerült feltárni a falósejtek (makrofágok) teljes gén regulációs hálózatát.

Azonosítottak több génváltozatot, amelyek szerepet játszanak az immunsejtek hibás működésében. Sikerült karakterizálni olyan szabályozó fehérjéket, amelyekkel bizonyos immunsejtek aktivitása modulálható. A kutatási eredményeken túl fontos kiemelni, hogy a projekt révén sok fiatal kutató kapott lehetőséget és eszközt, hogy elsajátítsa az immunológiai, a sejt- és molekuláris biológiai kutatások alapjait. A felhalmozott elméleti és gyakorlati tudás jelentősen hozzájárul az egyetem és a régió kutatóbázisának fejlődéséhez.