Történelmi platina diploma

Egyetem

Története során először adott ki platina jubileumi díszoklevelet a Debreceni Egyetem. A 101 éves Patay Pál kapta, aki 1935-ben szerzett agrár-diplomát.

Ötven, illetve nyolcvan éve agrármérnökként végzett diplomásoknak tartott jubileumi diplomaosztó ünnepséget a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi- és Környezetgazdálkodási Kara szeptember 4-én, pénteken. Megtisztelte jelenlétével a kitüntetetteket Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is, aki azt mondta: különös büszkeséggel tölti el, hogy édesapja is a Debreceni Egyetem aranydiplomása lett.

– Az évtizedek, melyeket önök a mezőgazdaságban töltöttek, igazán változatos, embert próbáló idők voltak. Ha összegezzük ezeket az évtizedeket, akkor azt mondhatjuk: világviszonylatban is rendkívül nehéz, de sikeres időszak volt, amikor a világ élvonalába került a magyar mezőgazdaság. Ma újra odakerülhetünk, éppen annak köszönhetően, hogy a mai agrárium az önök munkáján nyugszik – méltatta a jubileumi kitüntetettek életútját a miniszter.

– A debreceni gazdasági és agrár-felsőoktatás több mint 145 éves hagyományokkal rendelkezik. Az intézmény számos változáson ment keresztül, de mindig arra törekedett, hogy sajátos arculatával és hagyományaival együtt a hazai agrárium tudományos fejlődését, gyarapodását szolgálja – fogalmazott Komlósi István, a kar dékánja.

– Az a tény, hogy 2015-ben 60 egykori hallgatónk nyújtotta be szakmai életrajzát és kérte jubileumi díszoklevél adományozását, önmagában azt jelzi, hogy mindannyiuk szívében máig helye van az agráregyetemnek. Kötődésüket az intézményhez bizonyítja az is, hogy a szakmai önéletrajzok olvasása közben nem egy esetben találkoztunk olyan sorokkal, amelyekben egyetemi emlékek kerültek elő, hála és köszönet sejlett egykori oktatóik felé, akik szakmai ismeretekkel, szellemi és emberi értékekkel gazdagították Önöket. Mindannyian becsülettel helyt álltak az élet különböző területein, és esküjükhöz híven odaadó munkával szolgálták évtizedeken át a magyar mezőgazdaságot, legjobb tudásuk szerint. Munkásságuk alapján kiérdemelték jubileumi diplomájukat – jelentette be Komlósi István.

Arany díszoklevelet 59-en vehettek át, emellett egy – az egyetem történetében egyedülálló – platina diplomát is átadtak az ünnepélyen. A 101 esztendős Patay Pál kapta, aki 1935-ben a Debreceni Magyar Királyi Gazdasági Akadémián szerzett mezőgazdász oklevelet, majd később régészetből is diplomázott. Európa-szerte ismert régész, 150 tanulmánya jelent meg. Munkásságát Kuzsinszky Bálint-, Móra Ferenc- és Rómer Flóris- emlékéremmel, valamint a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjével és Magyar Érdemrend tiszti keresztjével ismerték el. Patay Pált vastapssal ünnepelték a jubileumi diplomaosztó ünnepségen.

Patay Pál és az 59 arany diplomás mindegyike megkapta azt a kiadványt, ami a karon 50, illetve 80 éve agrármérnöki oklevelet szerzett hallgatók életútját mutatja be.