Új utak a farmakológiában

Egyetem
A klinikai gyógyszervizsgálatok központjának számító Debreceni Egyetem kutatói is előadást tartanak azon a kongresszuson, ahol többek közt a biológiai terápiákról és a vizsgálatok szigorodó uniós szabályairól tanácskoznak.

A klinikai farmakológia legnevesebb szakemberei, gyógyszerkutatók, forgalmazók és az egészségügyi hatóságok képviselői vesznek részt a Klinikai Farmakológusok Továbbképző Kongresszusán, amelyet december 8-10. között tartanak a Kölcsey Központban.

A biológiai terápiák mellett manapság a gyógyszervizsgálatok középpontjában azok, az úgynevezett generikus készítmények állnak, amelyek már legalább 20 éve forgalomban vannak. A szabadalmi védettsége lejárta után ugyanis egy speciális vizsgálatot követően ezeket a készítményeket kedvezőbb áron, már egy másik gyógyszergyár is szabadon forgalmazhatja.

A gyógyszer-engedélyezési hatóságtól, etikai bizottságoktól, gyógyszerfejlesztő vállalatoktól, gyógyszergyáraktól és egészségügyi intézményekből mintegy 600 szakember érkezett a háromnapos rendezvényre. A kongresszus lehetővé teszi a klinikai farmakológia legfontosabb hazai és nemzetközi eredményeinek áttekintését, a várható hazai és nemzetközi változások megismerését. Az idei témák közül a legaktuálisabbak a gyógyszervizsgálatok engedélyezésének, hatósági szabályozásának új nemzetközi és Európai Uniós irányelvei.