Pályaorientációs tábor

Divattervezőnél jártak a kamara pályaorientációs táborának diákjai

Gazdaság Helyi hírek

A D’Ange Salont megálmodó Csikós Anikó divattervező szegedi, Jósika utcai tanműhelyébe látogattak július 25-én hétfőn a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara algyői pályaorientációs táborának résztvevői. A felső tagozatos, 5-7. osztályos tanulók a szabás-varrás, ruhakészítés rejtelmeibe nyerhetnek bepillantást, sőt a varrást és a pólófestést ki is próbálhatták. És természetesen szóba került a divattervezés is.

– A 20 fiatal a hét folyamán több szakmacsoportot ismerhet meg. Belekóstolhatnak majd a vendéglátáshoz és a turizmushoz kapcsolódó foglalkozásokba, de az asztalos, az épület és szerkezetlakatos és a szociális ápoló szakmák sem hiányoznak a repertoárból – mondta portálunknak Kopasz Éva. A kamara képzési tanácsadója hozzátette, a D’Ange Salon mellett a makói Hagymatikumba, az Innovariant Nyomdába is mennek a gyerekekkel, és a C-Mobil autószerelő műhelye is szerepel a heti programban.

Kopasz Éva kiemelte, minél előbb el kel kezdeni a szakmák népszerűsítését, a 7. osztály végére jó, ha tudja a tanuló, mi akar lenni, ha nagy lesz. És segíteni kell őket a választásban, ennek egyik jó eszköze, ha testközelből megmutatják nekik a szakmákat. Mit csinál egy asztalos, egy női szabó pedig sokkal több annál, hogy egy varrógéppel dolgozik.

A táborozók közül Frank Szabolccsal beszélgettünk, akitől megtudtuk, hogy érdekli a divattervezés. – Most leszek kilencedikes a Kossuth Zsuzsában, de szeretnék majd továbbtanulni – mondta portálunknak.

D’Ange Salon tulajdonosa, Csikós Anikó azt emelte ki, hogy a most rendelkezésre álló idő csak arra elég, hogy átadja a gyerekeknek a szakma szeretetét. – Mindenki tervező akar lenni, az úgynevezett előállítási fázis kevésbé népszerű. Ugyanakkor az alapok nagyon fontosak – mondta, hozzátéve mára gyakorlatilag várólistás lett a Szegedi SzC József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskola.

Csikós Anikó nagyon megdicsérte az intézményt, jó a szakmai kapcsolatuk, és minden rendezvényre elviszik a tanulókat. Korábban hosszú évekig nem tudtak gyerekeket toborozni, volt, hogy csupán 5-6 diák tanulta a szakmát a Mórában, ma tízszer ennyi. Neki nemrég szerezte meg a szakmunkásvizsgát öt diákja, valamennyien 5-ös eredménnyel végeztek.

Fotók: Frank Yvette