Amerikai elnökválasztás: Biden karnyújtásnyira a győzelemtől

Világ

Már a Trump-párti Fox News is Biden győzelmét valószínűsíti. 264-214-re vezet Joe Biden Donald Trum ellen az elektori szavazatokért folytatott küzdelemben.

A republikánusbarát Fox News is azt írja, a demokrat Biden jó úton halad a győzelem felé.

Ahhoz, hogy valaki az Amerikai Egyesült Államok elnöke lehessen, az 538 elektori szavazatból legalább 270-et be kell gyűjteni. Ehhez Bidennek már csak Nevadát kell behúznia, és meg is van a hiányzó láncszem.

6 államban még nem hirdettek győztest. Így áll a helyzet éjfél körül (Telex):

  • Alaszkában (3) 47%-os feldolgozottság mellett jelentős fölényben van Trump (62,9-33,0%), itt négy éve is simán nyert.
  • Arizonában (11) 86%-os feldolgozottság mellett némileg csökkent Joe Biden előnye, ezt az államot már korábban több összesítés is odaadta a demokrata jelöltnek, de hivatalosan még nem dőlt el a végeredmény. Jelenleg 3,4 százalékpont a demokrata jelölt előnye. Arizonában várhatóan magyar idő szerint csütörtök hajnal háromkor érkeznek majd újabb adatok.
  • Észak-Karolina (15) valószínűleg Trumpé lesz, 95%-os feldolgozottságnál 1,5%-os az előnye (50,1-48,6), ez szűk 80 ezer szavazatot jelent. Ebben az államban csak november 12-13-ára várhatóak a végleges eredmények a levélszavazatok miatt.
  • Georgiában (16) 94%-os feldolgozottság mellett Trump vezet, az előnye 1,4 százalékpontnyi. Itt négy éve is a republikánusok jelöltje nyert, akkor valamivel nagyobb volt ennél a különbség közte és Hillary Clinton között.
  • Nevada (6) Bidennek áll, de iszonyú szoros a verseny 86%-os feldolgozottságnál 8 ezer szavazat – mindössze 0,6%-os az előnye.
  • Pennsylvania (20) egyelőre Trumpnak áll (51,6-47,1%), de itt is előfordulhat még a Michiganben és Wisconsinban látotthoz hasonló fordulat. Biden esélye itt az lehet, ha a még meg nem számolt szavazatok közel 70 százaléka hozzá vándorol.

Az eseményeket itt is előben követhetjük.

Török Gábor politikai elemző már korábban kijelentette, eléggé sanszos, hogy Biden győz.